Utrustning för Sportfiske

Man brukar säga att tålamod är fiskarens bästa vän. Vi säger att rätt utrustning är minst lika viktigt för att hålla fiskelyckan framme.

Här listar vi utrustningen som är väsentlig för metoderna mete, c&r och jerkfiske Se även till att införskaffa bra funktionskläder som håller dig varm och torr under tiden.

Utrustning för mete

Metspön

För metefiske som är den en av de vanligare och enklare fiskemetoderna krävs först grundutrustning. Skaffa ett bra metspö i din prisklass så är du snart redo att börja meta.

Flöten och flötesstopp

För mete krävs också flöten och flötesstopp som håller upp fiskelinan och visar när fisken är på kroken. Flöten finns att köpa både i plast och i naturmaterial som trä, kork och näver.

Utrustning för c&r (catch and release)

Väg- och mätinstrument

Sportfiskaren som använder sig av c&r-metoden behöver smart utrustning som gör det enkelt att skonsamt väga och mäta fisken. För det krävs avkrokningsmattor och digitalvågar som är anpassade till catch and release-fiske.

Tänger och kroklossare

Bra supplement till väg- och mätutrustningen är olika typer av tänger, fish grippers och kroklossare. Dessa verktyg hjälper dig att ta hand om fisken du fångat utan att skada den mer än nödvändigt.

Utrustning för jerkfiske

Jerkspön

Du som ska jerkfiska behöver ett fiskespö som är tjockare än det vanliga haspelspöt. Detta för att huggen ofta är starka, vilket kräver lite mer rejäl utrustning. Jerkset ger dig både spö, rulle och lina som är anpassade för jerkfiske.

Jerkbaits

Jerkbaits är speciella beten som är särskilt anpassade för jerkfiske. Betet är en typ av wobbler, men har ingen haksked. Det finns olika jerkbeten som du kan experimentera med för att hitta vad som passar ditt fiske bäst.