Ryckfiske

Om metoden ryckfiske

Ryckfiske är en metod där man med krokredskap hugger eller rycker fast kroken i fisken. Under den här fiskemetoden ingår även harpunfiske. Ryckfiske är djurplågeri som är förbjudet enligt svensk lag. Den räknas som en plågsam metod som skadar fisken allvarligt.

Ryckfisket var länge ett problem i Öresund där man fiskade torsk under deras lektid på det här viset. Detta för att torsken inte hugger under lekperioden. Med ekolod sökte man upp torsken för att sedan släppa ner krokarna i stimmen.

Lagstiftning om ryckfiske

Sedan 1994 har det varit förbjudet att använda sig av ryckfiske i svenska sjöar. Den första juli 2008 blev det enligt svensk lag även förbjudet att fiska med ryckfiske i havet.

Trots förbudet döms då och då personer för att ha använt sig av ryckfiske i svenskt vatten. Den som döms riskerar böter och att bli fråntagen sin fiskeutrustning.

Mer info om ryckfiske hittar du här.